Hoofdcontent

Valpreventie

Wist u dat…

  • Veel ongevallen in en om de woning gebeuren?
  • Valongelukken de meest voorkomende oorzaak van verwondingen is bij mensen van 65 jaar of ouder?
  • Angst om te vallen bij ouderen vaak tot het vermijden van bewegen leidt?
  • Het verbeteren van evenwicht, lopen en spierkracht het aantal valongevallen vermindert?

Valpreventie is daarom een belangrijk en actueel thema als het gaat om zelfredzaamheid, thuis blijven wonen en vitaal oud(er) worden. Omdat vallen vaak ernstige gevolgen heeft, is het nooit te vroeg om met het voorkomen van vallen te beginnen. Daarom is iedere 65-plusser uitgenodigd om deel te nemen aan de ketenaanpak Valpreventie.

Vaak voorkomende gevolgen van een val, naast een opname op de spoedeisende hulp, zijn onder andere verlies van zelfstandigheid, toenemende lichamelijke klachten, minder sociale contacten en inactiviteit.

Ons doel is om alle inwoners van 65 jaar of ouder van de gemeente Brunssum passende voorlichting te geven en/of een beweegprogramma vanuit de gemeente aan te bieden. Dit gebeurt bij u in de wijk en wordt verzorgd door speciaal opgeleide fysiotherapeuten en/of ergotherapeuten uit de gemeente. Deelname aan beweegprogramma’s wordt bovendien vanuit de gemeente vergoed.

Er worden drie verschillende programma’s aangeboden:

  • In Balans
    Gericht op balans, valangst en inzicht in bewegen. Dit programma duurt 14 weken met informatie- en trainingsbijeenkomsten. De oefeningen zijn grotendeels gebaseerd op tai-chi oefeningen. Voorwaarde voor deelname is dat u minimaal 15 minuten met of zonder hulpmiddel achter elkaar kunt lopen.
  • Vallen Verleden Tijd
    Gericht op een specifieke valtraining, een parcours en sport- en spelvormen. Dit programma duurt 5 weken en bestaat uit 10 bijeenkomsten.
  • Otago
    Gericht op spierkrachtverbetering in de benen en een wandelschema. Dit programma duurt 12 weken en er zijn verder geen eisen.

Bent u 65 jaar of ouder?
Dan kunt u direct de valrisicotest invullen via deze link en zich registreren. U wordt dan ingedeeld in een valrisicogroep en vervolgens door ons benaderd om te bespreken welke voorlichtingsbijeenkomsten of beweegprogramma’s voor u geschikt zijn.
Als alternatief kunt u ook naar een van onze Vitaliteitsdagen komen. Die staan oa. in het teken van valpreventie en wisselende onderwerpen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de Vitaliteitsdagen.